T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Bitkisel Üretim
Arazi Dağılımı (hektar)
Arazinin Cinsi |
Merkez |
Beşiri |
Gercüş |
Hasankeyf |
Kozluk |
Sason |
Toplam |
Tarım Arazisi Toplamı |
25.121,60 |
59.262,40 |
34.858,90 |
5.873,60 |
28.812,10 |
3.051,50 |
156.980,10 |
Mera Arazisi |
12.141,20 |
17.916,00 |
6.224,00 |
10.777,20 |
19.066,30 |
5.340,00 |
71.464,70 |
Orman Arazisi |
7.067,50 |
4.245,00 |
12.032,50 |
3.740,00 |
17.509,00 |
36.860,00 |
81.454,00 |
Tarıma Elverişsiz Arazi |
11.151,20 |
13.090,00 |
35.955,00 |
34.618,00 |
33.291,60 |
27.916,40 |
156.022,20 |
GENEL TOPLAM |
55.481,50 |
94.513,40 |
89.070,40 |
55.008,80 |
98.679,00 |
73.167,90 |
465.921,00 |
İlçelere Göre işlenen Tarım Alanı Kullanımı ( Hektar) |
Merkez |
Beşiri |
Gercüş |
Hasankeyf |
Kozluk |
Sason |
Toplam |
Toplam Ekilen Alan |
12.470 |
18.242 |
11.156 |
838 |
14.053 |
360 |
57.119 |
Hububat ve Baklagiller Ekiliş Ürünlerin Alanı |
11.497 |
16.254 |
5.329 |
408 |
12.642 |
170 |
46.300 |
Nadas Alanı |
20 |
10 |
3 |
3 |
156 |
22 |
214 |
Sebze Bahçeleri Alanı |
28 |
11 |
15 |
11 |
22 |
6 |
93 |
Meyveler Ekiliş Bitkiler Alanı |
636 |
1.850 |
5.320 |
358 |
376 |
146 |
8.686 |
Ürün Adı |
Ekilen Alan (da) |
Üretim (ton) |
Verim (Kg/da) |
Buğday(Ekmeklik) |
343.855 |
96.055 |
279 |
Buğday(Durum) |
67.810 |
20.507 |
302 |
Arpa |
78.496 |
15.462 |
197 |
Mercimek(Kırmızı) |
150.145 |
16.314 |
109 |
Mısır |
59.175 |
89.274 |
1.509 |
Mısır (Silajlık) |
6.290 |
28.305 |
4.500 |
Nohut |
1.377 |
96 |
69 |
Pamuk(Kütlü) |
5.507 |
2.799 |
508 |
Tütün(işlenmemiş) |
7.093 |
2.837 |
400 |
Bitkisel Üretim
ANTEP FISTIĞI
Toplu Meyvelik Alanı( Meyve veren/Meyve Vermeyen): 105.939 Dekar
Yıllık Üretim Miktarı: 1.309 Ton
Dekar başına Verim Ortalaması: 90 Kg
2002-2021 yılları arasında üretim 2,97 kat artmıştır.
2002-2021 yılları arası üretim miktarı 440 tondan 1.309 tona yükselmiştir.
ÇİLEK
Çilek üretim alanı: 1.500 Dekar
Yıllık Üretim Miktarı: 4.800 Ton
SASON BALI
40.066 adet kovan mevcut olup yıllık üretim 98 tondur.
2002 yılında 6.508 kovan sayısı ile üretilen bal miktarı 46 ton iken, 2020 yılından 2002 yılına oranla üretim 2,1 kat artmıştır
MEZRONE ÜZÜMÜ
Üretim alanı: 46.300 Dekar
Yıllık Üretim Miktarı: 18.572 TON
Dekar Verim: 401 kg
2002 yılında üretim 9.600 ton iken 2021 yılından üretim 18.572 tona yükselmiştir. 2002 yılına oranla üretim tam 1,93 kat artmıştır.
Hayvancılık Faaliyetleri
İlimizde büyükbaş hayvan sayısı 122.510, küçükbaş hayvan sayısı ise 840.650’dır. Kanatlı hayvan varlığı 154.357 ve arılı kovan sayısı 58.128’dir.
Ürün |
Yıllık Üretim Miktarı (Kg) |
Birim Kilogram başına Fiyat (₺) |
Toplam Üretim Değeri (Kg/₺) |
Sığır Eti |
620.152 |
66 |
40.930.032 |
Koyun-Keçi Eti |
850.833 |
73 |
62.110.809 |
İnek Sütü |
1.810.550 |
4,7 |
8.509.585 |
Koyun-Keçi Sütü |
9.532.425 |
7,2 |
68.633.460 |
Bal |
210.477 |
100 |
21.047.700 |
Deri (Sığır) Adet |
542 |
350 |
189.700 |
Hayvan Cinsi |
Adet |
Büyükbaş |
122.510 |
Küçükbaş |
840.650 |
Kanatlı |
154.357 |
Arılı Kovan Varlığı |
58.128 |
TARIMSAL DESTEK
DESTEKLEME TÜRÜ (2002-2021) |
DESTEKLEME BEDELİ (₺) |
Özel İdare Bütçesi |
9.423.068 |
Diyarbakır –Batman-Siirt Projesi |
7.748.143 |
Bitkisel Üretim Destekleri Destekler |
496.596.837 |
Hayvancılık Desteği |
211.372.774 |
Tarımsal Kooperatifler |
25.270.178 |
Kırsal Kalkınma Desteği |
72.174.386 |
GAP Süt Sığırcılığı |
5.355.994 |
TOPLAM |
827.941.381 |
2002-2021 döneminde Batman’da toplam 827.941.381 ₺ tarımsal destek verildi.
Orman
İlimizin kuzey kesiminde özellikle Sason ve Kozluk ilçelerinde orman varlığı daha yoğun görülmektedir. İlimizdeki orman varlığının büyük bir kısmı bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ağaç çeşitliliği bakımından ise meşe ağacı öne çıkmaktadır. Ormanlık alanlar il yüzölçümünün %28,04’ünü kaplamaktadır. Bu alanın %10,9’u verimli (koru), %17,14’i ise verimsiz (bozuk) ormanlardır.
1946 – 2021 Yılları Arası Tesis Çalışmaları
YIL |
Orman Tesisi (ha) |
Etüt Proje (ha) |
1946-2006 |
834 |
4.355 |
2007-2014 |
3.497 |
933 |
2015-2020 |
1.112 |
4.570 |
2021 |
1.190 |
500 |
TOPLAM |
6.633 |
10.358 |
İlimiz orman varlığını artırmaya yönelik olarak yapılan tesis çalışmaları kapsamında 1946-2021 yılları arasında 10.358 hektar alan projelendirilmiş ve bu kapsamda toplam 6.633 hektar alan ağaçlandırılmıştır.