İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ
1)Memurların yargılanmaları ile ilgili işlemler dahil İl İdare Kurulu ve İl Disiplin Kurulu görevlerine ilişkin iş ve işlemleri hazırlamak ve yürütmek.
2)Valilikçe kamu görevlileri hakkında soruşturma yapılması, bunların görevden uzaklaştırılması, cezalandırılması, bu konudaki izin verme yetkilerinin kullanılması işlemlerini yürütmek, kamu görevlilerine haksız suç isnadında bulunanlar hakkında kamu davası açılması talebini hazırlamak ve ilgili mercilere ulaştırmak.
3)Adli ve İdari yargı mercilerinde izlenmesi gerekli dava ve konularla ilgili işlemleri izlemek ve yürütmek.
4)04.12.1984 tarih ve 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanması ile ilgili işlemleri yürütmek.
5)Köy kurulması ve kaldırılması, bağlanması ve ayrılması, sınır anlaşmazlıkları işleri ile yerleşim yerleri ve tabii yer adlarının değiştirilmesi işlerini yürütmek.
6)04.11.1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 24.04.2001 tarih ve 4650 sayılı Kanunun 8.maddesi ile değişik 15.maddesi gereğince Valilik İdare Kurulunca ve T.M.M.O.B.(Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Başkanlığı) tarafından her yıl seçilen bilirkişi listelerinin onayı ve bu listelerin ilgili adli ve idari mercilere iletilmesi konusunda verilen görevleri yapmak.
7)Harita işlerini yürütmek, gizliliği olan haritaları Valilik adına koruyup saklamak.
8)Kanunlarla idare kurullarına verilmiş ve verilecek görevleri yapmak.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN İL İDARE KURULU KARAR VE İŞLEMLERİ
• Kanunların verdiği yetkiye dayanarak kararlar almak, tedbir ve yasaklar koymak.
• İlçe kurulmasında, kaldırılmasında, başka bir İl'e bağlanmasında, merkezinin belirtilmesinde, sınırlarının değiştirilmesinde mütalaa vermek.
• Bucak kurulmasında, kaldırılmasında, merkezinin belirtilmesinde, adlarının değiştirilmesinde, bir bucağın başka bir İl veya İlçeye bağlanmasında mütalaa vermek.
• Mühim mevki ve tabii arazi adlarının değiştirilmesi hakkında mütalaa vermek.
• İl sınırlarının değiştirilmesinde mütalaa vermek.
• Umuma ait sular ile hususi kanunlarla köye veya köylüye devir ve tahsis edilmiş köyün veya köylerin öteden beri intifaında bulunan suların tahsis şeklini değiştirmek.
• 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun "kamu yararı kararı verecek merciler" başlıklı 5.maddenin 5.fıkrasına göre Devlet yararına kamulaştırmalarda ve 9.fıkrasına göre bir İl sınırları içindeki birden çok İlçe'ye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda kamu yararı kararı vermek.
• Büyükşehir Belediyesi statüsüne dönüştürülmüş bulunan Belediyelerin ana hizmet bina ve tesisleri ile 6.maddenin (A) fıkrasında belirtilen hizmetlere bırakılmaları gerekenler dışında, her türlü tesis, araç, gereç taşınır ve taşınmaz malları ile hak ve borçların İlçe Belediyelerine devri amacıyla devir komisyonlarınca yapılacak envanterlerin kesinleşmesi için karar almak.
• Mahalle muhtar ve ihtiyar kurullarının görecekleri hizmetler için hangi işlerden ne miktarda harç alacağını her mali yıl başında tespit etmek.
•Tebliğ işinde görevlendirilecek memurlara verilecek zaruri masrafların miktarını her sene mali yıl başında o ilin merkez ve bağlı ilçeleri için ayrı ayrı tespit etmek.
•Asker ailelerine yardım için köy, kasaba ve şehirlerde askeri maişat haddini tespit etmek.
•Tereddüt edilen konularda istişari mütalaa vermek.
•İl İdare Kurulu toplantılarının bir yıl boyunca hangi gün, nerede, hangi saatte yapılacağına dair her yıl Ocak ayının ilk haftasında karar almak.
• Ödeme gücü olmayan vatandaşlara sağlık yardımından yararlanmak üzere yeşilkart verilmesine dair kararlar almak.
• Askerlik çağına gelen vatandaşlar hakkında gerekli kararları almak.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN MEMURLARIN VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMALARI İLE İLGİLİ İŞ VE İŞLEMLER
4483 sayılı Kanun çerçevesinde Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili mercileri belirtmek ve izlenecek usulü düzenlemektir.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN İMAR İŞ VE İŞLEMLERİ
• Belediye ve mücavir alan hudutları dışındaki gayrimenkullerin re'sen veya müracaat üzerine tevhit veya ifrazını, bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisi veya bu hakların terkinini, kanun ve yönetmelik hükümlerine uygunluğunu onaylamak.
• Belediye sınırları dışında yapılan parselasyon planlarını, yürürlüğe girmeden önce onaylamak.
• İskan hudutları içinde olup da, imar planında beldenin inkişafına ayrılmış bulunan sahalarda her ne şekilde olursa olsun, yapı izni verilebilmesi için, bu sahaların imar planı esaslarına ve yönetmelik hükümlerine, uygun olarak parselasyon planlarını belediye sınırları dışında tasdik etmek.
• Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın belediye sınırları dışında İl İdare Kurulu Kararını müteakip Valilikçe yıktırılarak, masrafının yapı sahibinden tahsil edilmesi.
• Belediye sınırları dışında imar planı tatbikatına kadar muvakkat inşaat ve tasisata müsaade etmek.
• Kullanma izni aldıktan sonra, otopark ile ilgili hükme aykırı hareket edildiği takdirde, ilgili idarece yapılan tebligata rağmen müddeti içerisinde gerekli düzeltmenin yapılmaması halinde
bu hizmetin ilgili idarece yapılmasına ve masrafın mal sahibinden tahsil edilmesine karar vermek.
• Mücavir alan sınırlarını, Belediye Meclisi ve İl İdare Kurulu Kararına dayanılarak Bakanlığa göndermek.
• Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, tapuda müşterek giriş olarak tescil edilip fiilen kamu tarafından yol olarak kullanılan tapu kaydı yol olarak terkin edilmeyen gayrimenkullerin imar planında kamu hizmet ve tesislerine ayrılanları, belediye sınırları dışında ise muvafakat aranmaksızın imar planındaki tahsis amacına uygun olarak tapuda terkinine karar vermek.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN DİSİPLİN KURULU KARAR İŞ VE İŞLEMLERİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/D maddesi uyarınca devlet memurları hakkında önerilen kademe ilerlemesinin durdurulması talepleri konusunda karar vermek.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA İŞLEMLERİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137-145. maddeleri uyarınca gereken iş ve işlemleri yürütmek.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN TAŞINMAZ MAL ZİLYEDLİĞİ İLE İLGİLİ MEVZUAT UYGULAMASI
:: Kanun uyarınca yapılan başvuruları soruşturup karara bağlamak.
:: 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi hakkında kanunun 11.maddesi gereğince Kaymakamlıklarca bildirilen gecikmeleri dosyalamak.
:: Buna ilişkin yönetmeliğin 62.maddesi gereğince Kaymakamlıklarca düzenlenen personel eğitimine ilişkin raporları İçişleri Bakanlığına bildirmek.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ, BELEDİYE VE KÖY SINIR DEĞİŞİKLİĞİ, KÖY KURULMASI-KALDIRILMASI, BAĞLILIK DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ
• Bucak kurulması, kaldırılması, merkezinin belirlenmesi, İl, İlçe ve Bucak sınırlarının ve Bucak adlarının değiştirilmesi, bir köyün veya kasabanın veya bucağın başka bir İl veya İlçeye bağlanması, mühim mevki ve tabii arazi adlarının değiştirilmesinde mütalaa vermek.
• Yeniden köy kurulması veya yerinin değiştirilmesinde mütalaa vermek.
• Köy ve kasabaların aynı ilçe içinde bir bucaktan başka bir bucağa bağlanması, köy adlarının değiştirilmesi, köylerin birleştirilmesi ve ayrılması,bir köy, mahalle veya semtin o köyden ayrılıp başka bir köy ile birleştirilmesinde mütalaa vermek.
• İlçe kurulması ve kaldırılmasında, bir ilçenin başka bir İl'e bağlanmasında ve merkezinin belirtilmesinde, sınırlarının değiştirilmesinde mütalaa vermek.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN KAMULAŞTIRMA KANUNUN İLE İLGİLİ İŞLEMLER
• Devlet yararına kamulaştırmalarda kamu yararı kararı vermek.
• Bir İl sınırları içindeki birden çok İlçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına Kamulaştırmaya ilişkin kamu yararı kararı vermek.
• Her yıl Ocak ayının ilk haftasında, T.M.M.O.B.'ne bağlı İhtisas Odaları tarafından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun l5.maddesi uyarınca Asliye Hukuk Mahkemelerinde görev yapmak üzere üyeleri arasından seçilen bilirkişi listelerini onaylamak ve dağıtımını yapmak.
• Bölge Mülk sahipleri arasından İlçe İdare Kurullarınca seçilen bilirkişi listelerini onaylamak.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN HARİTA, KÖY, BAĞLI, TABİİ YER ADLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ İŞLEMLERİ
• Valiliğimizde, Kaymakamlıklarda ve Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nde mevcut 1/25000 ile 1/100000 ölçekli gizlilik dereceli haritaların her yıl sayımını yaparak listeleri İçişleri Bakanlığı'na göndermek.
• Köy, bağlı, tabii yer adlarının değiştirilmesi talepleri İl İdare Kurulu Kararından sonra İl Genel Meclisine gönderilen dosya üzerine Meclis karar verir. Meclis Kararı sonrası Vali görüşü ile birlikte dosya İçişleri Bakanlığı'na gönderilir. Dönüşünü müteakip ilgili kurumlara tebliğ edilir.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN TEFTİŞ VE DENETİM ( MÜDÜRLÜKLE İLGİLİ )
Müfettişçe yapılan denetim sonucu tutulan rapor ve cevabi yazıları saklamak.
İL İDARE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALAN GENEL EMİRLER VE ÇEŞİTLİ İŞLER
1. İçişleri Bakanlığı ve Valilik Makamından gelen genel emirleri uygulayarak dosyasında saklamak.
2. Personelle ilgili yazışmaları yapmak.
* Soruşturma İzni Verilmemesi kararları yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığına ve varsa şikayetçisine bildiriliyor ve itiraz olması durumunda Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığınca da incelenerek karara bağlanır.Böylece kararlar adli ve idari yargı denetimden geçmektedir.
İL İDARE KURULU MÜDÜRÜ'NÜN YETKİ VE SORUMLULUKLARI
1)Hizmetle ilgili olarak büroya başvuran kişilerin mercii ve muhatabıdır.
2)Bürodaki iş ve işlemlerin iş akımına uygun olarak süratli,verimli ve güvenli yürütülmesini sağlamakla görevli,yükümlü ve sorumludur.
3)Bürodaki şef,memur ve yardımcı hizmetli gibi görevlilerin ödüllendirilmesi,tecziyesi ve tezkiyeleri hakkında ilgili Vali Yardımcı kanalı ile Vali'ye görüş ve teklif sunulabilir.
4)Büronun yürütülmesinde gerekli iş bölümünü yapar.İş birliğini sağlar, bürodaki personelin görev dağıtımında geçici olarak değişiklikler yapabilir.
5)Büro içinde koordinasyonu sağlar.