BATMAN İL JANDARMA
teror
SİLAH RUHSAT İŞLEMLERİ
        
     

   Genel Bilgiler

           6136 Sayılı Kanun uygulanmasına ilişkin 99/12448 Sayılı Yönetmelik hükümlerine göre,   Jandarma sorumluluk bölgesinde  ikamet eden vatandaşlarımıza  01 Mart 2000 tarihinden itibaren silah ruhsatı verme işlemleri  "JANDARMA" ya verilmiştir.

        Batman il sınırları içerisinde Jandarma sorumluluk bölgesinde ikamet eden her vatandaşımız aşağıda belirtilen  belgelerle  müracaat edebilirler.

             Silah bulundurma ruhsatı için; 91/1779 karar sayılı yönetmeliğin 16’ncı maddesince silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, 21 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı meskende veya işyerinde bulundurma amacıyla  ruhsatlı silah satın alabilir.

             Silah taşıma ruhsatı için; 91/1779 Karar Sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik ve uygulama esaslarının 7’nci ve 9’uncu maddesinin ilgili hükümleri gereğince 21 yaşını doldurmuş ve İçişleri Bakanlığının belirlemiş olduğu normlara haiz her Türk vatandaşı taşıma ruhsatı alabilir.

             Vefat halinde yapılacak işlemler; Taşıma yada bulundurma ruhsatı verilen kişilerin vefatı halinde, bu kişilere ait silahın, mirasçıların tümünün muvafakatiyle aralarından birine kanuni bir engel hali yok ise devri sağlanır. Mirasçıların aralarında anlaşmamaları halinde Vali bu hususta verilecek yargı kararına geçerli olmak üzere silahını mirasçılardan birinin adına geçici olarak ruhsata bağlayabilir.

             Kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı; 91/1779 Karar Sayılı Yönetmeliğin 8’inci maddesine haiz olan kamu görevlileri edindikleri zati veya demirbaş silahları görev belgesini ve müracaatta istenen belgeleri getirmek şartı ile kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı alır. Almış olduğu ruhsata harç alınmaz.

             Silah ruhsatı almak için gerekli olan belgeler; Valilik Makamına hitaben yazılmış;

                 1.  Dilekçe,  nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, Altı adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olacak)

                 2. Yetkili makamdan alınmış resimli ve mühürlü görev belgesi (kamu görevlileri için) .

                 3. Emekli onay belgesi (emekli kamu görevlileri için) Malulen emekli olanlardan maluliyet sebebini gösteren sağlık kurulu raporu,  zati demirbaş silahını ruhsata bağlatanlardan ilgili kurumca düzenlenmiş silah satış senedi aslı.

                4. işyerinde bulundurmak isteyenler için ayrıca işyerinin vergi levhasının vergi dairesinden veya noterden tasdikli bir örneği (işyerinde bulundurma ruhsatı için), Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden alınmış amatör sporcu lisansı (yivli av ve spor silahları için) İl J.K.lığında tanzim edilecek silah ruhsat formu ile bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir. Diğer meslek mensubu olanlardan istenen diğer belgeler alt bentlerde belirtilmiştir.

            Silah ruhsatı olanların bilmesi ve uyması gereken kurallar; Tanzim edilen ruhsatlar Valinin onayını müteakip (5) yıl süre için geçerlidir. Ruhsatını yeniletenler için süre; eski     ruhsatının bitim tarihinden itibaren başlar. Ruhsat bitim tarihinden itibaren (6) ay içerisinde ruhsatın yenilenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde ruhsatını yeniletmeyenlerin ruhsatları iptal edilerek silahlarını bir başkasına devir etmeleri gerekmektedir. Ruhsatlı silahlar geçici de olsa bir başkasına verilemez, silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerden birine girdiği veya silahıyla ilgili adli bir olaya karıştığı takdirde ruhsatı veren makama bildirilmelidir. Bulundurma ruhsatında yazılı olan iş veya ikamet adresinin değişmesi veya silahını tamir yada atış yapmak amacıyla poligona götüreceği zaman silah nakil belgesi alınması zorunludur. Nakil belgesinde belirtilen gün ve saat haricinde silahını üzerinde taşıyamaz,


            Nakil belgesi için :  Valilik Makamına (İl J.K.lığına) yazılmış dilekçe, (hangi tarihler ve saatler arasında silahın götürüleceği belirtilerek) 2 adet vesikalık fotoğraf ve silah ruhsatı ile birlikte  müracaat edilir.

 *    Bulundurma ruhsatlı silahın üzerinde taşınması halinde şahıs hakkında ruhsatsız silah taşıma suçundan adli işlem yapılır.

  *   Motorlu veya motorsuz araçlar mesken sayılmamaktadır. Bu nedenle bulundurma ruhsatı ile tabanca taşınmaz.

  *   Göreviyle veya işiyle ilgili olarak silah ruhsatı alanlar; Ruhsatın veriliş sebepleri ortadan kalktığında (6) ay içerisinde durumunu belgesiyle birlikte ruhsat veren makama bildirmek zorundadırlar.

 *   Demirbaş silah için yönetmelikte belirtilen koşullar içerisinde taşıma ruhsatı alanlar; silahını ruhsatında belirtilen koşullar dışında taşıyamayacağı, taşıdığı takdirde ruhsatsız silah taşıma suçundan adli işlem yapılır.

 *   Duruşmalarda,  mahkeme  salonlarında, hastanelerin  psikiyatri bölümlerinde,  akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde,

 *   Öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda, eğitim ve öğreti kurumlarında siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer  toplantılarında, izinli veya izinsiz yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde,

 *   Sendikalarda, derneklerde veya bunlara yönetim ve yapı olarak doğrudan doğruya bağlantılı olan yerlerde veya bunların toplantı ve kongrelerinde, her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde, kanuna uygun veya kanuna aykırı olarak grev ve lokavt yapılmakta olan iş yerlerinde,

 *   TBMM ana binaları ile meclis başkanlığınca belirtilen yerlerde silah taşınamayacağı kanunlarla belirlenmiş olup aksi durumlarda ilgilisi hakkında (Belirtilen yerlerde resmi görevli olarak bulunanlar hariç)

 *   Her taşıma ve bulundurma ruhsatlı silahların yıllık mermi istihkakı 200 adettir. Bulundurma ve taşıma ruhsatlarının harcı her mali yıl başında Maliye Bakanlığınca tespit edilerek yayınlanır.

            2018 yılı;

 Bulundurma ruhsat harcı : 1.470,90 TL.

 Taşıma Ruhsat harcı       : 4.596,50 TL.

 Yivsiz tüfek ruhsatname harcı    : 35,70 TL.

 

 Silah Nasıl Temin Edilir?

 *   Yapılacak araştırma  neticesinde silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayanlara yeni silah satın almak  için silah satın alma yetki belgesi tanzim edilir. Silah sahibi MKE kurumundan silahını bizzat alır.  60 gün içerisinde İl J.K.lığı Ruhsatlar Ks.na müracaat etmesi gerekmektedir.

 *   Bir başkasında bulunan silahı devir yoluyla almak isteyenler için noter istek belgesi tanzim edilerek noter satışı yapmaları sağlanır. (Müracaat sırasında silahını devir edecek olan şahıs ve devir alacak olan şahıs karşılıklı dilekçe vermesi gerekir.

     Hatıra Silahlara Ruhsat Verilmesi : 1923 Yılından önce yapıldığı beyan edilerek süresinde müracaat edilen hatıra silahlarda, nitelik tespiti polis ve jandarma laboratuarlarınca yapılır. 1923 yılı ve bu yıldan önce imal edildiği jandarma laboratuarlarınca belirtilen ateşli silah, bıçak ve kılıçlara ruhsat verilir. Hatıra silahların hiçbir suretle devri veya satışı yapılamaz.

     Antika Silahlar : Kriminal jandarma laboratuarlarınca antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir, bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir. Antika  silahları teşhir, gösteri ve benzeri amaçlarla nakletmek için 91/1779 karar sayılı yönetmelik hükümleri çerçevesinde mülki amirden nakil aracını ve süresini belirten silah nakil belgesinin alınması zorunludur. 

Tasarım Batman İl Jandarma Tarafından Yapılmaktadır. © 2018 Her Hakkı Saklıdır.